Istoricul Vladimir Kara-Murza, judecat pentru ”TRĂDARE” la Moscova, riscă 25 de ani de închisoare: ”Chiar și stând în această cușcă îmi iubesc țara”

Istoricul Vladimir Kara-Murza, judecat pentru ”TRĂDARE” la Moscova, riscă 25 de ani de închisoare: ”Chiar și stând în această cușcă îmi iubesc țara”
Vladimir Kara-Murza | Foto - Profimedia Images
Publicat: 13/04/2023, 15:21
Actualizat: 15/04/2023, 10:25

Vladimir Kara-Murza – politician de opoziție, jurnalist și istoric rus – este judecat pentru ”trădare” la Moscova din cauza comentariilor sale negative la adresa războiului din Ucraina. Distins cu Premiul pentru curaj civil în 2018, Kara-Murza riscă până la 25 de ani de închisoare, fiind acuzat de propagarea de știri ”false” despre armata rusă.

Vladimir Kara-Murza este fiul jurnalistului și prezentatorul de televiziune rus Vladimir Alexeevici Kara-Murza (1959–2019), un critic deschis al lui Leonid Brejnev și un susținător al reformelor sub Boris Elțîn.

Istoricul rus s-a adresat instanței de judecată și a spus că singurul său regret este acela că nu a putut convinge oamenii de ”pericolul” reprezentat de Vladimir Putin.

Eram sigur că, după două decenii în politica rusă, cu tot ce am văzut și experimentat, nimic nu mă mai putea surprinde. Trebuie să recunosc că am greșit.

Am fost surprins de faptul că procesul meu din 2023 a depășit chiar și «procesele» dizidenților sovietici din anii ‘60 și ‘70 în secretul și disprețul său față de normele legale, și asta fără a menționa măcar duritatea sentinței solicitate de acuzare sau folosirea unor termeni precum «dușmanul statului»”, a spus Vladimir Kara-Murza.

”Susțin fiecare cuvânt pe care l-am rostit vreodată și fiecare cuvânt pe care această instanță mă acuză că îl spun”

În fața instanței de judecată, Vladimir Kara-Murza nu și-a renegat opiniile, ba chiar a accentuat că va susține, în continuare, tot ceea ce a declarat până acum.

Criticul lui Vladimir Putin a menționat că are un singur regret, acela că nu a reușit să își convingă compatrioții de pericolul reprezentat de Vladimir Putin.

Nu numai că nu mă pocăiesc de nimic din toate acestea, dar sunt mândru de asta. Sunt mândru de faptul că Boris Nemțov m-a adus în politică și sper să nu-i fie rușine de mine. Susțin fiecare cuvânt pe care l-am rostit vreodată și fiecare cuvânt pe care această instanță mă acuză că îl spun. 

Mă învinovăţesc doar pentru un singur lucru: că nu am reuşit să-i conving suficient pe compatrioţii mei şi pe politicienii mei din ţările democratice de pericolul pe care actualul regim de la Kremlin îl prezintă pentru Rusia şi pentru lume. Astăzi este evident pentru toată lumea, dar la un preț teribil – prețul războiului”, a declarat istoricul rus.

”Știu că va veni ziua când întunericul peste țara noastră se va risipi”

În aceeași declarație, istoricul Vladimir Kara-Murza a mai spus că, pentru că nu comis nicio infracțiune, ar trebui să fie achitat. Dar a menționat, în același timp, că nu cere nimic de la instanța de judecată, cunoscând dinainte verdictul deja stabilit.

Vladimir Kara-Murza a încheiat spunând că ”întunericul” care s-a abătut peste Rusia condusă de Vladimir Putin se va risipi, dar și că – în pofida faptului că este plasat într-o cușcă – își iubește țara.

Pentru o persoană care nu a comis o infracțiune, singurul verdict echitabil ar fi achitarea. Dar nu cer nimic de la această instanță. Îi cunosc verdictul. Știam asta acum un an, când am văzut oameni în uniforme negre și măști negre alergând după mașina mea în oglinda retrovizoare. Acesta este prețul de a nu rămâne tăcut în Rusia astăzi, a mai spus Vladimir Kara-Murza, citat de The Moscow Times..

Dar mai știu că va veni ziua când întunericul căzut peste țara noastră se va risipi. Când negrul va fi numit negru și albul se va numi alb. Când se va recunoaște, oficial, că de două ori doi este patru, când războiul va fi numit război și uzurpatorul uzurpator și când cei care l-au început, mai degrabă decât cei care au încercat să-l împiedice, vor fi considerați criminali. Chiar și astăzi, chiar și în întunericul din jurul nostru, chiar și stând în această cușcă, îmi iubesc țara și cred în oamenii noștri. Eu cred că putem merge pe această cale”

Vladimir Kara-Murza

Citește și:

ANALIZĂ | Jurnalistul Dmitry Glukhovsky: ”Pentru a se salva, regimul Putin DISTRUGE Ucraina. Dar distruge și Rusia, patria mea”

ANALIZĂ | Profesorul James Horncastle, bătălia pentru Bahmut și DORINȚA ASCUNSĂ a lui Vladimir Putin: ”O aventură prost planificată”

ANALIZĂ | Dr. Nigel Gould-Davies: ”Invazia lui Putin a schimbat lumea. Militarizarea societății ruse este în curs de desfășurare”

Cine a sabotat gazoductul Nord Stream? 4 TEORII și semne de întrebare fără răspuns

Activistul rus Dmitry Ivanov, după ce a fost CONDAMNAT la 8 ani și 5 luni de închisoare pentru ”difuzare de informații false despre armata Rusiei”: ”Lumea trebuie să înțeleagă că Rusia nu este Putin”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi,...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
BAC 2024 | Ce subiecte au picat la geografie, logică, filosofie, sociologie și psihologie
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Subiecte Bac 2024 - Geografie. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a 12-a...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Incendii de proporții pe insula Thassos, destinația preferată a românilor. Ce trebuie să faceți dacă...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Șoferii au voie să refuze etilotestul și drugtestul. Ce pot face polițiștii în continuare
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
S-a dat lege obligatorie pentru casele și blocurile vechi. Iohannis a semnat joi, 4 iulie
Antonia a încins, din nou, internetul. Vedeta le-a sucit mințile fanilor
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Victor Vrînceanu, dezvăluiri cutremurătoare la adresa Andreei Antonescu: ”Mă trezesc că o persoană străină stă...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Milioane de țânțari, eliberați în natură pentru a salva de la extincție păsări rare
×